4 The Bridge full

Publicatie - Journal of Jewellery Research

Na de Master 'Challenging Jewellery' aan het Sandberg Instituut werkte Eva Van Kempen haar thesis over de staat van filigrein in Nederland en China verder uit. In mei 2021 volgde een publicatie in het peer-reviewed vakblad 'Journal of Jewellery Research':

Soldering stecils by Lierre Works

Hulpmiddel - Titanium soldeer stencils

Autodidacten filigreinmaker Michelle Lierre (van Lierre Works) en metaalbewerker Christopher Anderson (van Lion Punch Forge) sloegen de handen ineen en ontwikkelden diverse titanium soldeerstencils. Deze zijn handig om filigrein met en zonder frame te maken en om eigen ontwerpen mee uit te voeren. Via de link is een video te bekijken en zijn de soldeerstencils te bestellen uit de VS. Denk wel aan de invoerrechten die bovenop de prijs kunnen komen.
Aldo bakker gouden filigrein honing lepel

Aldo Bakker ontwerpt filigrein voor in de keuken

In China investeren de overheid en het bedrijfsleven veel in het bewaren van filigreinkennis voor toekomstige generaties. Het high-end Chinese sieradenmerk CHJ Jewellery nodigde de Nederlandse ontwerper en zoon van Gijs Bakker uit om hedendaags filigrein te ontwerpen. Twaalf Chinese filigreinmeesters van CHJ Jewellery werkten zes maanden om diverse ontwerpen van zijn hand uit te voeren.
Filigreinschat2

Artikel NRC - Hybride filigreinstukken onderdeel van gevonden middeleeuwse goudschat

In het Rijksmuseum van Oudheden (RMO) in Leiden werd bekend gemaakt dat een man in 2021 een gouden vondst deed met een metaaldetector.
Filigreinschat 6

Artikel Drents Museum - Unieke vondst middeleeuwse gouden ring met filigrein

In de zomer van 2020 is in een terrein van Het Drentse Landschap een prachtig versierde middeleeuwse gouden ring met filigreinversiering gevonden die is ingelegd met een edelsteen. Het onderzoek van het Drents museum wijst uit dat deze Drentse ring, een absoluut topstuk, waarschijnlijk uit de eind 9de / begin 10e eeuw stamt.


Eva Van Kempen Anna Paulowna demiparure 2

Interview Crafts Council - Meet the Maker

Crafts Council NL (opgericht in 2012) draagt bij aan de ontwikkeling van ambacht en de ambachtscultuur. In 2021 werd een interview met Eva Van Kempen gepubliceerd in de rubriek 'Meet the Maker'. Zij vertelt onder andere over haar liefde voor filigrein.

Werkbank foto Herens en Herens

Artikel - Een ambacht beoefenen kan stress reduceren

In 2019 publiceerde de BBC de bevindingen van een grootschalig onderzoek naar hoe creatieve activiteiten ons kunnen helpen stress te reduceren en ons welbevinden te vergroten.

Fotografie @anneherens


Craft can reduce stress, a new BBC survey reveals, Crafts Council UK

Streeksieraden boek 550x721

Boek - Streeksieraden

Het Nederlands Openluchtmuseum beheert de grootste collectie streekgebonden kleding en sieraden uit Nederland. Hieruit is een keuze gemaakt van circa 250 sieraden, aangevuld met afbeeldingen waarop te zien is hoe de sieraden werden gedragen. Veel van deze sieraden zijn gemaakt van filigrein.


Streeksieraden uit de collectie van het Nederlands Openluchtmuseum (NL) Zutphen, Walburg Pers. Zutphen, Zuthem, van, H., 2018

550x780

Boek - Filigrein van de Tsaren

Na de zestiende eeuw - waarin de wereld werd ontdekt en de handelsroutes over zee ontstonden - vonden zilveren objecten gemaakt in de fijne filigreintechniek hun weg naar het westen. Bijna alle verzamelingen zijn echter verloren gegaan, verspreid geraakt of omgesmolten. De enige collectie die bewaard bleef, is de collectie van de tsaren.

Silver. Wonders from the East - Filigree of the Tsars (NL) Waanders Uitgevers Zwolle, Catalogus voor de gelijknamige tentoonstelling in de Hermitage Amsterdam, van 27 april tot 17 september 2006, georganiseerd door het Staats Hermitage Museum in St. Petersburg en de Hermitage Amsterdam.