4 The Bridge full

Publicatie - Journal of Jewellery Research

Na de Master 'Challenging Jewellery' aan het Sandberg Instituut werkte Eva Van Kempen haar thesis over de staat van filigrein in Nederland en China verder uit. In mei 2021 volgde een publicatie in het peer-reviewed vakblad 'Journal of Jewellery Research':

Eva Van Kempen Anna Paulowna demiparure 2

Interview Crafts Council - Meet the Maker

Crafts Council NL (opgericht in 2012) draagt bij aan de ontwikkeling van ambacht en de ambachtscultuur. In 2021 werd een interview met Eva Van Kempen gepubliceerd in de rubriek 'Meet the Maker'. Zij vertelt onder andere over haar liefde voor filigrein.

Filigrain basis 810 x 735

Artikel - Een ambacht beoefenen kan stress reduceren

In 2019 publiceerde de BBC de bevindingen van een grootschalig onderzoek naar hoe creatieve activiteiten ons kunnen helpen stress te reduceren en ons welbevinden te vergroten.


Craft can reduce stress, a new BBC survey reveals, Crafts Council UK

Streeksieraden boek 550x721

Boek - Streeksieraden

Het Nederlands Openluchtmuseum beheert de grootste collectie streekgebonden kleding en sieraden uit Nederland. Hieruit is een keuze gemaakt van circa 250 sieraden, aangevuld met afbeeldingen waarop te zien is hoe de sieraden werden gedragen. Veel van deze sieraden zijn gemaakt van filigrein.

Streeksieraden uit de collectie van het Nederlands Openluchtmuseum (NL) Zutphen, Walburg Pers. Zutphen, Zuthem, van, H., 2018

Filigreinschat2

Artikel NRC - Hybride filigreinstukken onderdeel van gevonden middeleeuwse goudschat.

In het Rijksmuseum van Oudheden (RMO) in Leiden werd bekend gemaakt dat een man in 2021 een gouden vondst deed met een metaaldetector.