Nederlands Zilvermuseum Schoonhoven

Nederlands Zilvermuseum Schoonhoven

Nederlands Zilvermuseum Schoonhoven

Vanaf 1650 was er in elke Nederlandse stad minimaal één edelsmid die zich had gespecialiseerd in filigrein (Rijksmuseum, 2020). In Schoonhoven werd het een industrie, er waren meerdere familiebedrijven die filigrein maakten. Na de tweede Wereldoorlog waren er maar liefst 250 draadwerkers in Nederland (Kuijf, 2019).

In het Nederlands Zilvermuseum te Schoonhoven is deze geschiedenis duidelijk te zien als bezoekers het atelier binnenlopen. Cor Kuijf, de laatste Nederlandse filigreinmeester die het vak als dertiende generatie van vader op zoon leerde, werkt er namelijk ter plekke aan zijn filigreinstukken. Als bezoekers hem treffen hebben ze geluk en zien ze gelijk een live demonstratie van deze levende geschiedenis.


Ook in de tentoonstelling 'Geheim van de Smid' is aandacht besteed aan filigrein. Er is werk van Cor Kuijf te zien, de oude werkbank van zijn familie en oude 'wrijfsels', zogenaamde houtskoolafdrukken van filigrein ontwerpen van de opa van Kuijf waaruit klanten konden kiezen.

Bron: Rijksmuseum (2020) Rammelaar in de vorm van een leeuw, Nicolaas Swalue, 1778 https://www.rijksmuseum.nl/nl/collectie/BK-1961-60

Bron: Kuijf, C.A. (2019) afkomstig van interview audio met Eva van Kempen op November 12, 2019 in het Nederlands Zilvermuseum te Schoonhoven.


Geheim van de Smid, tentoonstelling