Gijs Bakker Dezeen

Gijs Bakker

Gijs Bakker

Sieraadontwerper en vormgever Gijs Bakker (1942) is van dezelfde generatie als de laatste Nederlandse filigreinmeester Cor Kuijf. Na een opleiding aan het Instituut voor Kunstnijverheidsonderwijs (1958-1962) te Amsterdam opende hij samen met Emmy Van Leersum het Atelier voor Sieraden in Utrecht. Emmy en Gijs, die trouwden in 1966, zorgden eind jaren '60 als optwerpduo voor een ware revolutie met hun avant-gardistische sieradenontwerpen van aluminium en perspex. Van 1968 tot 1979 doceerde Bakker aan de Academie voor Beeldende Kunst en Nijverheid te Arnhem. In 1984 overleed zijn vrouw Emmy van Leersum.

Bakker gaf les aan de TU Delft en de Koninklijke Academie voor Beeldende Kunsten. In 1993 richte hij samen met Rennie Ramakers het succesvolle vormgeving collectief Droog Design op. Met hun eerste presentatie op Salone de Mobile in Milaan in datzelfde jaar zetten zij direct Dutch Design internationaal op de kaart. Bakker werkte 25 jaar voor de Design Academie Eindhoven.

In 2018 richte Bakker samen met Ruudt Peters, Liesbeth Den Besten, Ted Noten MASieraad op. MASieraad initieerde de tijdelijke Master 'Challenging Jewellery' 2018-2020 aan het Sandberg Instituut. Eva van Kempen was een van de dertien studenten van deze pilot. Gijs Bakker was haar afstudeerbegeleider en nauw betrokken bij haar afstudeerproject 'The Filigree Ambassador'.

Foto met dank aan Dezeen