15 Sandberg CJ het Hem 3

interactieve performance

'The Filigree Ambassador'


Een deel van de eclectische praktijk van edelsmid en sieradenactivist Eva van Kempen (Rotterdam, Nederland, 1976) is gericht op ambachtelijk erfgoed en filigrein, een eeuwenoude specialisatie op het gebied van goudsmeden. Tijdens haar Master 'Challenging Jewellery' aan het Sandberg Instituut (2018-2020), deed zij onderzoek naar de staat van filigrein in Nederland en China.

Als reactie op het dreigende uitsterven van deze tijdrovende techniek in Nederland, en voortbouwend op een recente heropleving van interesse in ambacht geïnspireerd door de wereldwijde lockdowns, heeft zij het project ‘The Filigree Ambassador’ gelanceerd, het was haar afstudeerproject.

In plaats van te rouwen om het verlies van traditie in het licht van technologische veranderingen, stuurt Van Kempen de praktijk van filigrein in de richting van hobbyisme en amateurisme. Ze kiest ervoor om filigrein kennisproductie te socialiseren en de meditatieve aspecten ervan te benadrukken boven een verkoopbaar eindproduct.


Volgens Van Kempen kan het beoefenen van een immaterieel cultureel erfgoed een nieuwe vorm van zelfzorg bieden in de hedendaagse snelle samenleving. Het beoefenen van filigrein kan mensen een doel en een gevoel van plaats in de tijd kan geven, wat uiteindelijk hun welzijn dient. Tegelijkertijd kan het bijdragen aan het bewaren van een uitstervende techniek voor toekomstige generaties ook voldoening geven.

Filigrein ervaring
Foto: Ayako Nishibori

Lees hier meer over dit project.