Geheim van de Smid

Tentoonstelling Nederlands Zilvermuseum Schoonhoven

Geheim van de Smid

In deze tentoonstelling wordt aandacht besteed aan diverse technieken, waaronder filigrein met werk van Cor Kuijf, de laatste Nederlandse filigreinmeester die het vak op traditionele wijze van zijn familie leerde.

Van 27 januari 2021 t/m 29 januari 2023 was de tentoonstelling 'Geheim van de Smid' te zien in het Nederlands Zilvermuseum. Er was werk van Cor Kuijf te zien, de oude werkbank van zijn familie en oude 'wrijfsels', zogenaamde houtskoolafdrukken van filigrein ontwerpen van de opa van Kuijf waaruit klanten konden kiezen.


Vanaf 1650 was er in elke Nederlandse stad minimaal één edelsmid die zich had gespecialiseerd in filigrein (Rijksmuseum, 2020). In Schoonhoven werd het een industrie, er waren meerdere familiebedrijven die filigrein maakten. Na de tweede Wereldoorlog waren er maar liefst 250 draadwerkers in Nederland (Kuijf, 2019).


In het Nederlands Zilvermuseum te Schoonhoven is deze geschiedenis duidelijk te zien als bezoekers het atelier binnenlopen. Cor Kuijf, de laatste Nederlandse filigreinmeester die het vak als dertiende generatie van vader op zoon leerde, werkt er namelijk ter plekke aan zijn filigreinstukken. Als bezoekers hem treffen hebben ze geluk en zien ze gelijk een live demonstratie van deze levende geschiedenis.

Met deze goed gekozen titel vestigt het Nederlands Zilvermuseum de aandacht op de uitstervende kennis die lastig mondeling is door te geven. Volgens het Groot Uitdrukkingenwoordenboek van Van Dale (2006) gaat het vaak om "een cruciaal, voor buitenstaanders niet goed te begrijpen onderdeel in het fabriceren van een bepaald product".
Al sinds jaar en dag willen edelsmeden hun kennis niet graag delen opdat zij meer opdrachten kunnen behouden. Het is cruciaal dat edelsmeden de opgedane kennis delen juist nu veel specialisaties in Nederland uitstervende zijn. Kortom, een actuele en goed opgezette tentoonstelling, een aanrader voor de kerstvakantie!

Geheim van de Smid

Nederlands Zilvermuseum Schoonhoven

27-1-2021 tot en met 29-1-2023



Bron: Rijksmuseum (2020) Rammelaar in de vorm van een leeuw, Nicolaas Swalue, 1778 https://www.rijksmuseum.nl/nl/collectie/BK-1961-60

Bron: Kuijf, C.A. (2019) afkomstig van interview audio met Eva van Kempen op November 12, 2019 in het Nederlands Zilvermuseum te Schoonhoven.