Talk1

Laagdrempelige gesprekken over filigrein

'Filigree Talks'

FILIGREE TALK #1
De eerste filigree talk (opgenomen tijdens de pandemie in 2020) was met hedendaagse sieradenmaker Lavinia Rosetti (Florence, Italië, 1985), wie luchtig werk maakt van draad, soms getwijnd en gewalst, dat eveneens in filigrein wordt gebruikt. Het verkennende gesprekje gaat over wat filigrein is, of haar werk wel of niet onder deze techniek valt, de meditatieve aspecten van filigrein en de staat van filigrein in Nederland en Italië. Ook wordt gesproken over het filigrein museum in Campo Ligure (Genua, Italië) en over het werk van haar collega Valentina Caprini (Filigree talk #2).



BIO LAVINIA ROSETTI
Rosetti onderzoekt de performatieve mogelijkheden van juwelen door stukken te creëren die een band creëren met de bewegingen van de drager. Haar werken nemen meerdere vormen aan wanneer ze in contact komen met het lichaam.

Ze heeft een MFA in hedendaagse sieraden en lichaamsversiering van de ‘Alchimia Contemporary Jewelry School’ in Florence, waar de ontwerper Nedda El Asmar haar een jaar lang begeleidde. Ze behaalde een BA in Kunstgeschiedenis met een speciale focus in ‘Art Jewellery’ aan de Universiteit van Pisa, gevolgd door een driejarig programma in ‘Contemporary Jewelry’ aan Alchimia, waar ze les kreeg van vele internationale kunstenaars zoals Peter Bauhuis en Ruudt Peters.

Rossetti doceerde van 2014 - 2018 aan de Alchimia Contemporary Jewellery School in Florence. Daarna verhuisde ze naar Shanghai, waar ze samenwerkte en workshops leidde aan de ‘Academy of International Visual Arts’, het ‘Shanghai Institute of Visual Art’ en ‘SanW Gallery/Studio’. Rossetti reist momenteel naar Milaan, waar ze lesgeeft aan IED (‘European Institute of Design’) en werkt vanuit haar studio in Florence. Ze wordt vertegenwoordigd door ‘Antonella Villanova Gallery’ en haar werken worden internationaal getoond op tentoonstellingen en designbeurzen.



FILIGREE TALK # 2
De tweede filigree talk (eveneens opgenomen tijdens de pandemie in 2020) werd gehouden met sieradenmaker Valentina Caprini (1982, Verona, Italië).


Er wordt gesproken over Caprini’s fascinatie voor filigrein, haar door filigrein geïnspireerde ontwerpen –welke zich soms op de grens van filigrein bevinden—, haar zelfontwikkelde hedendaags filigrein workshops, haar samenwerking met het filigreinmuseum in Campo Ligure (Genua, Italië), haar ervaringen met het combineren van 3D printen met filigrein en over haar nieuwe bedrijf ‘Floema’, met, jawel, een filigreinsieradenlijn.


BIO

Caprini's werk speelt rond de verrassing van wat mogelijk is met een eenvoudige en dunne lijn: een draad. Ze komt uit een familie met een lange vrouwelijke kleermakerstraditie. Zij wilde deze achtergrond in haar sieraden verwerken en nieuwe manieren vinden om met textiel en metaaldraad te werken. Ze weeft vrijelijk duizenden meters draden op een wateroplosbare stof, knipt of verweeft ze met elkaar om onverwachte verbanden te laten ontstaan. Haar aanpak is zowel experimenteel als traditioneel: ze combineert graag hedendaagse methoden met oude technieken, zoals filigrein.


Na een Master in Semiologie voltooide ze in 2012 haar BFA aan de ‘Alchimia Contemporary Jewellery School’ in Florence, waar ze les kreeg van internationale kunstenaars als Peter Bauhuis en Ruudt Peters. Haar studie van geavanceerde sieraden ging verder met het uitwisselingsprogramma in 2013 aan de ‘Estonian Academy of Arts’ in Tallinn, waar ze haar conceptueel onderzoek verdiepte door de taal van draden.

Nadat ze zich in Florence had gevestigd, besloot Caprini zich te specialiseren in filigrein, rechtstreeks lerend van de ambachtslieden van Campo Ligure (Genua, Italië), een van de belangrijkste plaatsen ter wereld waar de techniek nog steeds levend is.

Tegenwoordig werkt ze met veel plezier als onafhankelijke edelsmid en exposeert ze wereldwijd haar werk in verschillende galerieën en groepstentoonstellingen.

Ze geeft haar ‘Contemporary Filigree Workshop’ in Europa, Azië en Amerika, waarbij ze de traditionele Italiaanse filigreintechniek combineert met een unieke conceptuele benadering.

Er zullen meerdere filigree talks volgen in de toekomst.